
Owoc Noni z Tahiti
Morinda Citrifolia (z rodziny Ruiaceas) występuje na wyspach południowego Pacyfiku – na Tahiti i wyspach przynależących do Tahiti oraz w kilku innych rejonach tropikalnych. Tahiti położone jest w klimacie niesłychanie sprzyjającym rozwojowi bogatej flory. Ze względu bogactwo występujących tu form życia zwane bywa „rajem na ziemi”.
Średnia roczna temperatura na Tahiti waha się w okolicach 26 stopni Celsjusza. Duża wilgotność oraz żyzna gleba wulkaniczna, bogata w minerały i substancje odżywcze sprzyja wegetacji roślin. W tym niemal idealnym środowisku rośnie drzewo noni wydając owoce o znanych od wieków i docenianych przez medycynę tradycyjną właściwościach.
Roślina ta występuje w stanie dzikim, lecz przez wzgląd na swoje właściwości lecznicze jest również uprawiana. Dorosłe drzewo Morinda Citrifolia dorasta do wysokości 5 metrów. Wydaje owoce zwane potocznie przez Tahitańczyków „nono”. Na świecie większą popularność zyskała sobie jednak nazwa „noni”. To właśnie napęczniałe bulwy owoców noni są surowcem, z którego powstaje sok noni.

Badania nad noni
Na temat właściwości noni prowadzono i w dalszym ciągu prowadzi się wiele badań naukowych w wielu ośrodkach naukowo-medycznych na całym świecie. W badaniach przodują instytuty ze Stanów Zjednoczonych oraz Chin. Dostępne są publikacje z wynikami badań, niestety są to głównie źródła anglojęzyczne. Dość szeroki przegląd publikacji dotyczących badań nad Morinda Citrifolia znajdziemy na stronach amerykańskich instytutów badawczych.Rosnąca popularność soku z noni
Sok noni zawsze miał specjalne miejsce w medycynie tradycyjnej Tahiti lecz na świecie zaczął zyskiwać popularność od 1995 roku. Najpierw w Stanach Zjednoczonych, potem w Azji. Dopiero niedawno zawitał do Europy, a tym samym i do Polski. Wzrost popularności noni oraz szerzące się zeznania o jego właściwościach sprawił, że zainteresowały się tą rośliną instytucje naukowe.
W ostatnich latach badania nad noni prowadzi kilka ośrodków naukowych m.in. Instytut Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hawajów, Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwerstetu Stanowego w Luizjanie / USA oraz Narodowy Instytut Medycyny Komplementarnej i Alternatywnej (NCCAM) / USA.
Rosnąca na całym świecie popularność noni, spowodowana niezwykłymi właściwościami owoców Morinda Citrifolia, sprawiła że na rynku pojawiło się wiele tego rodzaju produktów. Są to wyroby o zróżnicowanej jakości i szerokim wachlarzu cen. Możemy znaleźć tanie "soki" produkowane z suszu owocowego albo z koncentratów. Są też soki bardzo mocno reklamowanych marek, które na pólkach sklepów kosztują nierzadko ponad 150 zł za litr.
Sok z noni Tahiti Naturel
Tahiti Naturel poszło w innym kierunku. Producent postawił sobie za cel stworzenie produktu doskonałego jakościowo, który jednocześnie byłby przystępny cenowo. Tak, aby każdy był w stanie skorzystać z dobroczynnych właściwości owoców noni. Po wielu latach badań i prac nad udoskonaleniem technologii tłoczenia udało się wypracować doskonałe rozwiązanie. Tahiti Naturel wyprodukowało sok z noni nieporównywalny z konkurencyjnymi produktami. Dzięki temu, że producent hodował owoce na własnych plantacjach, możliwe było utrzymanie ceny soku na stosunkowo niskim poziomie. Specjalna technika tłoczenia umożliwiła polepszenie smaku soku i utrzymanie wysokiego nasycenia substancjami odżywczymi. Klienci szybko dostrzegli wybitną jakość produktu Tahiti Naturel.
Sok z noni marki Tahiti Naturel jest wielu od lat dostępny na szalenie wymagających rynku Stanów Zjednoczonych. Cieszy się dużym uznaniem amerykańskich Klientów. Od kilku lat gości też w sklepach europejskich, w tym w polskich sklepach zielarskich. Gdzie kupić? -> Sprawdź noni sklep. Mamy przyjemność otrzymywać również pochlebne opinie o tym produkcie od naszych Klientów.
Dowiedz się gdzie kupić sok noni
* Acta Pharmacologica Sinica 2002, Instytut Nauk Medycznych Chińskiej Akademii Nauk