• Strona główna
  • Noni z Tahiti
  • Sok z noni Tahiti Naturel
  • Jak powstaje sok z noni?
  • Certyfikat Bio dla noni
  • Gdzie kupić sok z noni?
Menu Główne
  • Strona główna
  • Noni z Tahiti
  • Sok z noni Tahiti Naturel
  • Jak powstaje sok z noni?
  • Certyfikat Bio dla noni
  • Gdzie kupić sok z noni?
Importowany z Tahiti sok z noni
Sok z noni
Opis produkcji soku z noni Tahiti Naturel
Owoce noni

1. Zbiór owoców noni

W pierwszej kolejności następuje zbiór owoców. Owoce są zbierane ręcznie na plantacjach Tahiti oraz kilku pobliskich wysp. Do zbioru kwalifikuje się tylko owoce, które osiągną odpowiednie stadium dojrzałości. Następnie owoce są myte i suszone.

2. Selekcja i mycie

Teraz owoce są transportowane z poszczególnych plantacji do laboratorium produkcyjnego na Tahiti. Owoce są sortowane w celu wyeliminowania sztuk uszkodzonych, po czym jeszcze raz myte wodą. Cały czas nadzorowany jest stan dojrzałości owocow. Po płukaniu suszy się je na słońcu jednak nie dłużej niż przez 24 godziny dotąd, aż osiągną ostatnie stadium dojrzałości kwalifikujące noni jako gotowe do obróbki.

3. Oddzielanie miąższu

Owoce trafiają do maszyny oddzialającej miąższ od zbędnych części takich jak skórka, peski, błony. Miąższ trafia do wyciskarki.

4. Tłoczenie i filtracja noni

Otrzymany z wyciśniętego miąższu sok noni wędruje do instalacji filtrującej, której zadaniem jest pozyskanie czystego soku, pozbawionego zanieczyszczeń i pozostałości miąższu. Jest to kluczowe stadium produkcji soku. Do odsączenia soku z miąższu stosowany jest specjalistyczny system filtracji z przepływem stycznym (z ang. Tangential Flow Filtration - TFF) pozwalający oczyścić sok z pozostałości miąższu oraz występujących naturalnie w owocach mikroorganizmów. Dzięki temu sok ma lepszy smak i jest stabilny mikrobiologicznie co zapobiega fermentacji. Natychmiast po filtracji sok jest przelewany do tysiąclitrowych szczelnych kontenerów, które są składowane w specjalnej chłodni. W ten sposób sok przechowywany jest do momentu butelkowania.

4. Butelkowanie

Gotowy sok jest rozlewany do butelek i poddawany pasteryzacji niskotemperaturowej w temp. 87 stopni Celsjusza przez okres 3 sekund. Po tym krótkim okresie następuje gwałtowne schłodzenie soku. Ten sposób całkowicie zapobiega ewentualnej fermentacji soku i sprawia, że sok uzyskuje długą trwałość (może być dostarczony do Klienta w innych krajach). Tak przygotowany sok trafia na półkę apteczną.
Copyright (c) 2009 by biononi.pl
szablon:

darmowe szablony